KİMLERDENMİŞ?

Bu blog, iki yakın arkadaşın ortaklığı ile seneler önce oluşturuldu, ancak evlilikler, doğumlar, ayrılıklar, yeni deneyimler derken, farklı bir yöne evrildi. Sonra da dendi ki, "ya biz bunu da denemişiz". O zaman neden insanlarla da paylaşmayalım? Her işte parmağı olan iki dostun yorumlarını, paylaşımlarını okuyacaksınız. Bi bakmadan geçmeyin :)

PAYLAŞALIM MI?

20 Haziran, 2019

TASARRUF YAPMA YÖNTEMLERİ: FİKİRLER, ÖNERİLER

tasarruf yöntemleri     Malum durumlar kötü... Enflasyon aldı yürüdü, eve alınan her şey için hesap kitap yapılmaya başlandı. Aslında uzun zamandır böyle gidiyor ama, son dönemlerde iyice de bunalmaya başladı. Ya ihtiyaçlar için ek gelir oluşturma, ya da mevcut giderleri kısma ihtiyacı her zamankinden daha fazla  peydah oldu. Bu noktada ne yazık ki, bireysel olarak kendimizi kurtarmaya çalışmaktan öte bir şey yapamayacağımızı düşündüğümden, kendim de bizzat evde uyguladığım tasarruf yöntemlerini, hazır en çok ihtiyaç duyulan dönemde paylaşmak istedim. Bazılarınıza pintilik/ varyemezlik gibi de görünebileceğini biliyorum ancak, şu anda uyguladığım bu yöntemleri çok değil, bir kaç yıl önce uygulamaya başlasaydım, şu anda çok farklı bir noktada olurdum. İşte size maddeler halinde "evde tasarruf yöntemleri":

  1. Herhangi bir şeyi alırken "Buna gerçekten ihtiyacım mı var, yoksa anlık mutluluklar için mi almak istiyorum" sorusunu sormak. Trendyol gibi moda alışveriş sitelerini kullanırken en çok işime yarayan yöntem bu oldu. Eskiden sayfayı açar, beğendiğim hemen her şeyi sepetime atar, önünü ardını pek düşünmezdim. 10 tane tişörtüm olsun, 11. bana fazla gelmezdi. Şimdi ayakkabım eskidiyse ayakkabıyı alıp çıkıyorum, yanına ihtiyacım olmayan hiçbir şey eklemeden. Kredi kartı yüküm azaldı, bir süre bunu alışkanlık haline getirdiğim zaman da eskisi kadar sık alışveriş sitelerine girmediğimi farkettim. 
  2.  Tasarruf etmek, para biriktirmek istiyorsunuz ama ay sonunda maaşınızdan geriye hiçbir şey kalmıyor, değil mi? Maaşınızı alır almaz biriktirmek istediğiniz miktarı ayırın, o parayı ne olursa olsun ellemeyin! Elinizdeki para miktarı temel ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra, kalan miktarı çar çur etmenizi önleyecek olan hayati yöntem, budur.
  3. Harcamalarınızı not edin, ay sonunda alın notları önünüze, nereye ne kadar harcamışsınız, görün. Bazen somut olarak, yazılı bir şekilde görmek, gereksiz harcamaların önüne geçmede bire birdir.
  4. Evde tasarruf için, suları kullanmadığınız zaman mutlaka kapatın, ışıkları gereksiz yere yakmayın gibi tasarruf yöntemlerini hemen herkes biliyor artık, benim bunlara ek olarak bir fikrim daha var, evde su kullanımını en çok artıran şey, sifon kullanımı. Rezervuarın içine, 1.5 lt lik içi su dolu bir pet şişe yerleştirirseniz, hem kullanılan su miktarı azalacak, bu şekilde ekonomik tasarrufta bulunacaksınız, hem de su israfının önüne geçerek, doğa ile barışık bir tutum sergilemiş olacaksınız.
  5. Teknolojiyi çok da yakından takip etmeyin! Teknolojik ürünler dolara endeksli olarak fiyatlanıyor. Delirdiniz mi kuzum siz, yeni çıkan modeli almasanız ne olacak, hepsi birbirinin aynısı artık, elinizdeki işinizi gördüğü sürece kullanın, bozulursa tamir ettirmeye çalışın, tamir edilemiyorsa gidin son çıkan modeli alın, bir kaç sene sizi idare edeceğinden emin olun. 
  6. Alışverişe asla aç karnına çıkmayın. Hiç farkettiniz mi, aç karnına markete gittiğinizde, eliniz kolunuz poşet dolu dönüyorsunuz oradan. Aslında pek de sevmediğiniz şeyleri bile alıveriyorsunuz, çünkü vücudunuz beni doyur diye bağırıyor. Mantıklı düşünmenize engel oluyor, hayır canım şu anda şu altılı cips paketini almayacağım deyin ona, karnım tok deyin :)
  7. Kredi kartı çok tehlikeli bir şey arkadaşlar. Bunu aklınızdan hiç çıkartmayın. Paranız yokken kredi kartıyla bir şey aldığınızda, sanki siz ödemeyeceksiniz gibi geliyor, biliyorum. Paranız varken büyük kalemleri taksitle almak mantıklı bir şey, ama paranız yoksa acil durumlar haricinde kredi kartı kullanmayın.
  8. Kafeler, restoranlar çok güzel. Ama sosyalleşmenin tek yolu bu değil, kahve içmek için illa dünyanın parasını harcamaya gerek yok. Bir kaç defa kahve alsanız harcayacağınız paraya, çok güzel filtre kahve makineleri var, onlardan bir tane, bir de termos, sahiller, banklar, piknik alanları bizimdir, üstelik bir bardak kahve içtikten sonra 10 dakikada bir başka bir şey sipariş etmenizi bekleyen kimse de yoktur. Restoranlarda da evde yapamadığınız, zor yemekleri yerseniz, en azından harcadığınız paraya değer. Evde daha güzelini yapabileceğiniz yemeklere dışarıda dünyanın parasını ödemeyin.
  9. Yatırım yapın. Kenara attığınız parayı faize, dolara, euroya, altına pay edin. Paranız durduğu yerde değerlensin, kazandığınızı gördükçe harcamaya kıyamıyorsunuz :)
  10. Evde kullanılan tüketim ürünlerini indirime girdikçe stoklayın, zaten kullanılan bir şey ucusa alınır, özellikle son zamanlarda sık sık zamlanan ürünler beni bu yola itti.
  11. Sigara kullanıyorsanız, içinde binbir çeşit katkı olan hazır sigaralar yerine tütün sarmayı öğrenebilir, alkol alıyorsanız evde bira yapımı gibi kitleri kullanarak kendi ev hapımı içkinizi yapabilirsiniz.
  12. Kumbara, kumbara, kumbara... Bir TL' ler ne kadar güzel birikiyor, ne paralar kalıyor kenarda aklınız hayaliniz durur!
  13. Simittir, poğaçadır sabah kahvaltınız bunlar olmasın yahu. Hem de sağlığınıza yazık. Akşamdan 2 yumurta haşlayın, yanına peynir, zeytin, domates, salatalık, alın işyerine götürün, orda yiyiverin. Roka da yıkayın yanına. Hem sağlıklı, hem tasarruf. Ya da sandviç yapın, o da olumlu.
  14. Ekmekleri dilimleyerek buzluğa atın. Ekmek ziyanına son! Tost makinesinde ya da tavada ısıtıp yediğiniz ekmekler, fırından çıkmış gibi olacak, bayatlama riski ortadan kalkacak, bu şekilde yaparak 2 yıldır hiç ekmek atmadım çöpe!
  15. Evdeki ampulleri tasarruflu olanlarla değiştirseniz, baya gözle görülür fark yaratıyor. Kombi vs. gibi bireysel ısınma sistemleri kullanıyorsanız,, bir kat daha fazla giyinip düşük ayarda kullanarak ısınma giderlerinizi düşürebilirsiniz. Don atlet oturup cayır cayır yakmanın alemi yok ki.
  16. Eğer yaşadığınız yer uygunsa, araba kullanmak yerine mutlaka bir bisiklet edinin derim ben, hem bedava, hem spor aradan çıkmış olur. Şahsi aracın vergisi, benzini derken, evin bir tane fazla üyesi varmış gibi oluyor.
  17. Sadece güzel/ şirin olduğu için bir şey almak yerine, mutlaka bir işlevi de olan ürünlere para harcayın. Dekorasyona çok paralar harcıyoruz, ve bir süre sonra görmüyoruz bile onları.
  18. Son olarak, benim bireysel olarak çok istikrarlı bir şekilde uyguladığım bir yöntem var, hem de çok keyifli. Balkon bahçeçiliği! Tabi ekip biçecek bir bahçeniz varsa daha iyi ama, kendi yetiştirdiğiniz sebzeleri illa bahçeden almanıza gerek de yok, beş litrelik su bidonlarını yarıdan keserek, kendi domatesinizi, salatalığınızı, biberinizi, salatalık bütün malzemenizi yetiştirebilirsiniz. Semizotu mesela, o kadar arsızdır ki, bir kökü saksıya ekseniz, 2-3 güne bir tazecik semizotunuz sofranızı şenlendirir. Bu şekilde bütün bir yazı domates salatalık ve salatalık malzeme alışverişi yapmadan geçirmişliğim var, şu anda da limon, mandalina fidanlarım balkonumda arz- ı endam etmekte. Seneye meyvelerini yiyebileceğime inanıyorum. Doğal, hormonsuz, ucuz ve çok eğlenceli!
     Bu maddeler çoğaltılabilir. Borç harç kapatıldıktan sonra, alışkanlık haline getirdiğiniz tasarruf yöntemleriniz sayesinde kenarda köşede kötü gün dostu diyebileceğiniz bir miktar para bile biriktirebilirsiniz. Benim aklıma gelmeyen bir şey varsa, yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyiniz:)



Subscribe to Our Blog Updates!




Share this article!

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Koronavirüsle mücadele kapsamında temizliğin önemini bir kez daha anladık. Ancak hem kişisel temizliğimiz hem de ev temizliğinde suyu boşa harcamamamız gerektiğini de anlamamız gerekiyor. Hem dünyamızın geleceği hem de bütçemiz için su tasarrufu yapabiliriz.

    Suyun israfını önlemek için; dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken, duş alırken gereksiz yere musluğu açmayın. Yalnızca durulama yaparken musluğu açmaya özen gösterin. Çamaşır ya da bulaşık makinenizi tamamen dolu olduğunda çalıştırın.

    Su tasarrufuyla ilgili naçizane notlarımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/su-tasarrufu-nasil-yapilir/

    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Return to top of page
Powered By Blogger | Design by Genesis Awesome | Blogger Template by Lord HTML